Tekutá mýdla

 

Tekuté mýdlo by mělo být s přírodními výtažky pro každodenní používání. Mělo by obsahovat ochranné hydratační složky, které zamezují vysoušení vaší pokožky. Tvořit bohatou pěnu a důkladně odstranit špínu i silnou mastnotu. Výhodou je i obsah například výtažků z Aloe vera, které pečují o pokožku rukou. Příjemná a dlouhá vůně. Aby na účinné umytí stačilo jen opravdu malé množství. Tekutá mýdla s aplikátorem dávkování jsou praktickým a hezkým doplňkem nejen v koupelně.
 

Z historie mýdla

 

Mýdla vyráběli již staří Sumerové a to cca 3000 let před naším letopočtem. Dokládají to archeologické nálezy babylonských keramických nádob, kde se našli pozůstatky látek podobných mýdlu. Z doby o 600 let později se dochovala dokonce hliněná tabulka s návodem pro výrobu mýdla z vody, louhu a kassiového oleje. Toto mýdlo se však nepoužívalo k hygieně či praní, nýbrž k léčení a hojení ran. Znalosti přípravy mýdla se později dostaly z Mezopotámie do Egypta a Řecka. Mýdlo používali pravidelně nejen Egypťané, ale i Féničané a ostatní starověké národy včetně Galů a Germánů. Ti zase „mýdlo“ obsahující potaš a kozí lůj využívali spíše jako pomádu na vlasy. Mýdlo se v té době k očistným účelům příliš nepoužívalo. Zvrat přišel až ve 2. století našeho letopočtu, kdy slavný římský lékař Galenos upozornil na jeho výborné očistné vlastnosti. Specialisty na výrobu mýdla byli už v té době Arabové, kteří ho připravovali z olivového oleje, ale používali i oleje aromatické – například tymiánový. Mýdla nejen barvili, ale i parfémovali a kromě kusového mýdla používali i mýdlo tekuté. V Evropě, se ve středověku staly centry výroby mýdla, především Itálie, Španělsko a  France. Základem mýdel byl především olivový olej místní produkce. Výroba mýdla se z jižních zemí postupně šířila na sever Evropy, kde se místo oleje používal rybí tuk, proto byla kvalita mýdel horší. V Čechách se mýdlo vyrábělo převážně podomácku, byla to běžná starost hospodyněk až do 17. století. Mydlářství se u nás přesto dařilo, mydlářský cech v Praze existoval už od roku 1464.

 

Moderní tekutá mýdla.


Tradiční mýdla se sice obvykle vyráběla z přírodních surovin a pokožku důkladně čistila, zároveň však také vysušovala. Moderní tekutá mýdla jsou o dost jiná, pokožku našich rukou nejen čistí, ale obsahují řadu pečujících látek, krásně voní a díky praktickým pumpičkám je manipulace s nimi snadná a příjemná.

 

Proč si mýt ruce


Každý ví že bakterie jsou všude kolem nás. Číhají především na místech, kde je velká koncentrace lidí. Především v zimě jsme více náchylní na různá onemocnění. Do styku s předměty, ze kterých se bakterie a viry mohou snadno přenést, přicházejí především naše ruce. Podle studií přenáší průměrně člověk na každé ruce 10 000 až 10 milionů bakterií. Nejvíce bakterii číhá na místech jako jsou splachovadla na veřejných WC, sluchátka telefonních automatů, klávesnice bankomatů, madla v prostředcích městské dopravy, tlačítka ve výtahu, kliky, držadla nákupních vozíků, bankovky a mince.
 

Mýdla a mycí prostředky  k umývání pokožky je možné rozdělit zhruba do tří základních skupin. Jsou to v prvé řadě klasická mýdla, za druhé prostředky jejichž základem jsou moderní tenzidy a jako třetí hydrofilní oleje.

Tekutá mýdla, která tvoří v USA 5 % a v Evropě 2 % trhu, jsou vyráběna převážně z anionaktivních tenzidů kombinovaných s amfolytickými a neionogenními. Uplatňují se zde ponejvíce látky ze skupiny alkylethersulfátů, sulfojantaranů a betainů. Ty pak doplňují neionogenní tenzidy, stabilizátory pěny, ztučňující přísady, perleťotvorné přísady, parfémy a přísady poplatné momentálním trendům v kosmetice.

 

 

Jak vyrobit doma mýdlo?

 

Chcete-li si doma vyrobit mýdlo tak budete potřebovat glycerinovou hmotu, nejlépe měkká forma (z tvrdých jde mýdlo špatně vyklápět), nádobu, ve které budete vosk rozehřívat a nějaké formy.

Glycerinovou hmotu koupíte jako polotovar a to v čiré nebo bílé barvě. Do glycerinové hmotu můžete přidat různé barvyva nebo vůně jako například při výrobě svíček.
 


Mýdlovou hmotu nakrájejte na menší kousky a dejte do misky, kde ji ohřívejte než se rozpustí. Až dostatečně změkne tak ji můžete začít odlévat, vrstvit různé barvy, zalévat do mýdel drobnosti či kousky jiného tuhého mýdla atd.

Mýdlo tvoří směs alkalických solí vyšších mastných kyselin. Princip výroby spočívá ve zmýdelňování tuků alkalickými prostředky (hydroxid sodný, uhličitan draselný). Suroviny se vaří a po skončení se přidáním chloridu sodného vyloučí jádrové mýdlo. Hmota se pak chladí, suší a následně ještě za měkka upravuje do konečného tvaru.

Vytisknout