Mycí prostředky

 

Mycí prostředky jsou obvykle na všechny typy nádobí. Takže je jedno, zda jde nádobí ze skla, porcelánu, umělé hmoty, oceli nebo stříbra. Jdou také použít pro čištění kuchyňských přístrojů a pracovních ploch. Hrnce se zaschlými zbytky jídla je nejlepší před samotným mytím namočit. Zbytky jídel na nádobí a příborech, opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
 

Nepoužívejte velké množství prostředku na mytí nádobí, může dojít k vytvoření příliš velké množství pěny a nádobí schne pomaleji. Nejdříve omyjte sklenice, talíře a příbory, pak silně znečistěné nádobí. pokud preferujete mytí pod tekoucí vodou, měli by jste dávkovat prostředek tak, aby houbička po zmáčknutí stále pěnila.


Obvykle jsou tenzidy jsou v mycích prostředcích lehce a rychle biologicky odbouratelné

Prostředky na mytí nádobí jsou vyvinuty na odstranění i nejodolnějších skvrn jako připálené jídlo z hrnců a pánví nebo zaschlé jídlo na nožích a vidličkách.

Mycí prostředky musí:

Odstraňovat i odolné skvrny
Odstranit mastnotu
Přinést zářivý lesk
Chránit talíře a skleničky před usazeninami vodního kamene
Odstranit skvrny od čaje
Chránit sklo před trvalým zakalením
Zajistit lesk nerezového nádobí
Ochranu stříbra
Nízkoteplotní aktivátor odstraňuje odolné skvrny při nížích teplotách
Do myček se používají prášky, gely, tablety, oplachovač, čistící prášek, speciální sůl, deodorant do myčky, čistič myčky.

 

 

Tvrdost vody

 

Pitná voda obvykle obsahuje rozpuštěné plyny, organické i anorganické látky. Jeden z ukazatelů je tvrdost vody. Přestože jde o zastaralý termín, tak se sním můžeme dodnes setkat. Obsahuje-li voda větší množství vápníku a hořčíku, pak ji označujeme tvrdou. Obecně se¨tedy tvrdostí vody rozumí koncentrace všech vícemocných kationtů kovů alkalických zemin.

Stupnice tvrdosti vody:


velmi měkká méně než 2,8 °dH
měkká 2,9 - 7,0 °dH
středně tvrdá 7,1 - 14,0 °dH
tvrdá 14,1 - 21,0 °dH
velmi tvrdá více než 21,1 °dH


Extrémní oblasti tvrdosti jsou nežádoucí z hlediska zdravotního i technického.Vodárny uvádějí tvrdost vody v mmol/l, ale na většině výrobků je vyjádřena v německých stupních ( 1° dH ) nebo francouzkých stupních ( 1 F° ).

Tabulku přepočtu jednotlivých jednotek.

1 mmol/l = 5,61° dH 1° dH = 0,18 mmol/l
1 mmol/l = 10,00° F 1° F = 0,10 mmol/l
1 ° dH = 1,78° F 1° F = 0,56 ° dH

Obsah vápníku ve vodě je přímo svázán s geologickou skladbou horniny, kterou protéká. Proto se tvrdost vody v jednotlivých geografických oblastech často liší. Voda pocházející z křídovité oblasti je tvrdší než ta, která se čerpá v oblasti žulové.

Optimální tvrdost pitné vody ze zdravotního hlediska je pro konzumaci vody rozhodujícím měřítkem. Zdravotníci se shodují na tom, že pro zdravý růst je optimální konzumace pitné vody obsahující hlavně vápník a hořčík, tedy voda tvrdá (2,51 - 3,75 mmol/l).

Jak poznáme tvrdou vodu?
- tvoří se povlak na hladině kávy nebo čaje
- bílý vápenatý povlak na skleničkách a skleněných nádobách
- usazeniny na vodovodních bateriích, ve varných konvicích, ve WC míse

Projevům tvrdé vody jde předejít přidáním několika kapek citrónové šťávy, octa nebo kyseliny askorbové.

Při ohřevu tvrdé vody dochází k usazování rozpuštěných sloučenin vápníku v podobě tuhého vodního kamene na stěnách varných nádob nebo bojlerů.

Regenerační sůl se obvykle myčkám na nádobí tvrdá voda vadí, sloučeniny vápníku a hořčíku, se při vyšší teplotě mohou na nádobí i v myčce vysrážet. Myčky jsou kvůli tomu vybaveny zařízením na změkčování vody - iontoměnič (zásobník s pryskyřicí) obsahuje ionty sodíku, které se rozpustí, a místo nich se zachycují sloučeniny vápníku a hořčíku z protékající vody. Voda, která vytékajicí z výměníku, obsahuje pak místo iontů vápníku a hořčíku ionty sodíku. Regenerační sůl slouží pro údržbu iontoměniče. Doplňuje se podle tvrdosti vody.

Leštidlo zajišťuje, aby bylo nádobí po umytí v myčce beze skvrn a šmouh, suché a rovnoměrně lesklé. Zabraňuje zaschnutí zbytků vody, a tvoření nevzhledných skvrn. Bez leštidla, je pak na nádobí viditelná každá kapka vody.

Někdy je nutné umýt také myčku samotnou. K tomu slouží čistič myčky. Můžete ho použít i ručně, k čištění těsnění dveří a okolních částí.
 

 

Jak funguje myčka


Po vybrání mycího programu začne do myčky natékat voda přes zásobník s pryskyřicí. Pryskyřice zachytí vápník a další minerály, a tím změkčí vodu. Mycí ramena pak opakovaně ostřikují a oplachují špinavé nádobí vodou. Obvykle celý proces začíná cca. desetiminutovým studeným předmytím, k odstranění se hrubých nečistot. poté se voda v zahřeje a otevře se dávkovač s tabletou či práškem a probíhá proces mytí. Nakonec obvykle následují studené oplachy. Poté se myčka opět napustí vodou, která se zahřeje a začne závěrečné oplachování, při němž se dávkuje leštidlo. Leštidlo sníží povrchové napětí vody, která odteče v rovnoměrně tenkém filmu, aby nezůstaly na nádobí žádné kapky nebo šmouhy.

 


Díky myčce uspoříte energii i vodu.

 

Odpůrci myček tvrdí, že provoz myčky nádobí je drahý, mytí trvá dlouho a nádobí se stejně nemůže pořádně umýt Ale opak je pravdou. Nové typy myček  toho umějí hodně ale nezapomeňte porovnat spotřebu vody a energie.

Energetická třída A má nejnižší spotřebu energie a jsou nejúčinnější při čištění a sušení nádobí. Spotřeba vody se obvykle pohybuje mezi 14-17 litry na jedno mytí. Spotřeba elektrické energie u běžné myčky činí v průměru 1,1 kWh za jedno mytí, u myček energetické třídy A dokonce jen mezi 0,8 až 1,05 kWh.

Vytisknout

Joomla SEF URLs by Artio