Aviváže


http://uklid.on-line-obchod.cz/images/obr/eurona-flowers1.jpgNutnost používání aviváží přišla když prádlo při použití pracích prostředků hrublo, jemné se začalo „lepit“ na tělo a na syntetických tkaninách vznikal elektrostatický náboj. Aviváže se přidávají nejen k prádlu ze syntetických vláken, ale i k běžnému bavlněnému prádlu, aby ho zjemnily, dodaly mu vůni a usnadnily žehlení. Aviváž (kondicionér, změkčovadlo) snižuje statickou přilnavosti textilii. Většina praček umožňuje přidat aviváž až do konečné fáze praní a pokud ne tak musíte aviváž přidat ručně. Aviváže usnadňují i žehlení. Některé Aviváže vytváří povlak na povrchu vláken tkaniny jsou mazivé vlastnosti a elektricky vodivé, vlákna jsou pak na dotek jemnější a předcházejí nahromadění statické elektřiny. Dochází i k zlepšen žehlení, zvýšení odolnosti vůči skvrnám a snížení mačkání. Ocet působí na některé tkaniny podobným způsobem.


První Aviváže byly vymyšleny na počátku 20. století, byly obvykle založeny na vodní emulzi mýdla a nějakého rostlinného oleje. Na trhu jsou i ultra-koncentráty, Takže dávkování je pak mnohem menší. významnou složkou Aviváží jsou i parfémy.


V dnešní době se hlavním kritériem při výběru aviváže vůně. Existují i speciální aviváže s jemným složením, které jsou přímo vyvinuty pro malé děti a lidi s mimořádně citlivou pletí. V internetových diskuzích je také často doporučován místo aviváže ocet, protože alergikům neškodí, ocet ale není zrovna příliš voňavý a při dlouhodobém užívání může pračku poškodit.
 


Proč aviváž?

 

http://uklid.on-line-obchod.cz/images/obr/eurona-flowers1.jpgRozmanité vůně patří k prádlu od nepaměti. Výběr vůně aviváže je často na prvním místě. Od aviváže vyžadujeme hlavně měkkost, hebkost, pocit svěžesti a dlouhotrvající vůně. Aviváž přináší řadu výhod jak z hlediska péče o prádlo, tak i pocitu z oblečení. Oblečení je pak krásně hebké, měkké, méně se mačká a snadněji žehlí. Aviváž navíc tvoří i na vláknech slabý film, který zabrání tomu, aby se na nich špína usazovala. Aviváže si spojujeme i s příjemnými vůněmi které tvoří široké spektrum různých vůní, které prádlo provoní na dlouhou dobu.


Aviváže při každém praní chrání textilie tím, že obalí jednotlivá vlákna ochrannou vrstvou, která uhladí prádlo a dodá mu ohebnost a měkkost. Prádlo také rychleji schne, protože při ždímání zůstane v textiliích méně zbytkové vody. Další předností aviváže, je snadnější žehlení. Aviváže brání také tvorbě elektrostatického náboje, který přitahuje špínu, takže se prádlo rychleji ušpiní. Navíc při dotyku může dojít k výboji, který nepříjemně štípne. Aviváž snižuje tvorbu elektrostatického náboje při sušení a nošení. Aviváže obsahují i speciální parfémy, které provoní vaše prádlo.


Díky koncentraci se mohou aviváže prodávat v menších baleních, aniž by nabízely menší množství dávek pro spotřebitele. Menší baleními jsou i praktičtější, protože v koupelně zaberou mnohem méně místa než nekoncentrované varianty. Koncentráty už nemusí nijak ředit a mohou se přímo nalít do příslušné přihrádky u pračky.


Aviváže se skládají z biologicky rozložitelných kationických tenzidů, které propůjčují textiliím měkkost, dále vonných přísad, které dodají vašemu prádlu dlouhotrvající a příjemnou vůni, a barviv.

 

Vytisknout

Joomla SEF URLs by Artio